Szukaj na blogu

środa, 17 lutego 2016

NOCNA DROŻDŻÓWKA KTÓRA ZAWSZE SIĘ UDAJE

Poniższy przepis polecam wszystkim, którzy twierdzą uparcie, że wypiek ciasta drożdżowego jest nie dla nich 😃
 Kiedy dostałam ten przepis lat ponad 20 temu, nie bardzo wierzyłam, że użyte do drożdżówki produkty nie muszą mieć jednakowej temperatury, że drożdże nie muszą wyrastać rozrobione w ciepłym mleku, a ciasta po wyrośnięciu nie trzeba wyrabiać! Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam o cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań. 
A tu - przyszło miłe zaskoczenie 😍
Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne. 
Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę. 
Warunkiem jest tylko przestrzeganie kolejności dodawanych do miski składników i minimum 3 godzinny czas  ich "leżakowania"  w misce. 
Ja zazwyczaj wieczorem wrzucam do miski wszystkie składniki wg wskazanej kolejności, przykrywam ściereczką i zostawiam tak całą noc.
Następnego dnia wyrabiam chwszystko do połączenia się skłądników  drewnianą łyżką (lub mikserem przy użyciu haka - tak jest łatwiej) i buch na blaszkę.
Drożdżówka nie jest mocno słodka, łasuchom proponują dodać odrobinę więcej cukru lub np. posypać na wierzchu kruszonkę cukrem lub cukrem wanilinowym. 




Składniki: (na blachę 31cmx41cm)
  • 8 dkg świeżych drożdży
  • 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl zimnego mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 szkl mąki
  • skórka cytrynowa lub aromat cytrynowy
  • dowolne owoce
  • kruszonka z tego przepisu
Wykonanie: 


Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto  wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej i wygodniej)  i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu kruszonką 

 Piec ok. 45 - 50 min w temp.175st.




Wersja z morelami i śliwkami: 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF