Szukaj na blogu

czwartek, 21 stycznia 2016

PIERŚ Z KURCZAKA W DOMOWYM PAPIRUSIE

Pierś w domowym papirusie to zdrowsza wersja popularnego "sklepowego" odkrycia sprzed kilku lat "Pomysł na ... soczystą pierś z kurczaka w papirusie" firmy - wiadomej :) 
Pierś przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna. 
Nakład czasu i pracy - praktycznie żaden, tym bardziej więc zapracowane panie domu powinny skorzystać z tego przepisu. 
Podpowiem jeszcze, że najlepiej przygotować sobie taki filet wieczorem, zawinąć w papier z przyprawami, a następnego dnia tylko usmażyć. 
Mięso przez noc spokojnie przejdzie przyprawami i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Niewielka ilość użytego oleju sprawia, że danie jest nie tylko zdrowe (wiadomo-białko), ale i niskokaloryczne. 
A jakże smaczne to przekonajcie się sami, po przygotowaniu dania :))
Ponieważ przepis krąży od kilku lat po internecie, nie mam pojęcia jakie jest dokładne źródło pochodzenia. 
Możemy go znaleźć u Margarytki, i na blogu Tysiąc Smaków, i tutaj  i na wielu innych bogach, ale nie będę już się bawiła w stawianie linków. 



Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • słodka papryka
  • pieprz ziołowy
  • olej lub oliwa z oliwek


Dodatkowo:
papier do pieczenia


Przygotowanie: 


Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie 2 kawałki papieru do pieczenia tak duże, abyśmy mogli bez problemu zawinąć w nie nasze filety. Przy użyciu pędzelka smarujemy z jednej strony papier. Na posmarowany papier sypiemy równomiernie przyprawy. Układamy filet i dokładnie zawijamy, aby soki powstałe podczas smażenia nie wypłynęły nam na zewnątrz. Smażymy z każdej strony po 5 minut (uwaga - na suchej patelni) przewracając fileta dwukrotnie. Ogółem czas smażenia powinien wynosić około 20 minut. Po tym czasie będziemy mieli pewność, że pierś jest upieczona w środku. Upieczone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie odwijamy papier.
Podajemy z ulubioną surówką :)










5 komentarzy:

  1. Robie od kilku lat i bardzo polecam :))
    Podejrzalam pomysl na tego kurczazka u Margarytki kilka lat temu i bardzo mi sie spodobal bo nie zawsze mialam w domu bulke tarta albo okazao sie ze jajka sie skonczyly, dziecko male, pogoda fatalna i jak tu wyjsc do sklepu? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Poza tym taki sposób jest mniej kaloryczny, po drobiowe filety przygotowane w ten sposób są pozbawione kalorycznej bułki tartej i nie nasiąknięte olejem :)

      Usuń
  2. A sałatka z czego bo wygląda pysznie :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyka ... pekinka, marchewka, kawałek pokrojonego ogórka zielonego + majonez z jogurtem i przyprawy do smaku :)

      Usuń
  3. Świetny, bez tłuszczu i soczysty, dwie pieczenie na jednym ogniu hehe :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF