Szukaj na blogu

sobota, 8 listopada 2014

STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE

Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" :) 
Steki z indyka.  Pyszne i niskokaloryczne danie. 
Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem. 
Polecam gorąco!





Składniki:

  • pierś z indyka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • czosnek
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • koperek
  • 1 ugotowana i pokrojona marchewka




Wykonanie:



Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami. U mnie było to oregano oraz sól, pieprz i odrobina czosnku. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec  – nie wbijamy w steki widelca, aby nie spowodować wypływania soków. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnie po smażeniu steków wlewamy bulion, zagotowujemy, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany koperek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Podajemy z ryżem.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF