Szukaj na blogu

niedziela, 15 czerwca 2014

TORCIK Z KASZKI Z MUSEM ANANASOWYM

Ciasta z dodatkiem kaszy manny nie tylko są pyszne  ze względu na swoją lekkość, ale też szybkie do zrobienia i zawsze się udają ;-) 
To taka propozycja nawet  dla osób mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej :-) I tak jest także z tym przepisem. 
Niesamowicie prosty i szybki do zrobienia, zaczerpnięty dawno temu z gazetki "Przyślij przepis".
Dodatkowym walorem jest tutaj fakt, że w upalne dni nie musimy "dogrzewać się" dodatkowo piekarnikiem , bo ciasto nie wymaga pieczenia :)

I co? Namówiłam Was do wypróbowania przepisu? :)))





Składniki:


  • 1k. Kasi
  • 3/4l mleka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 małe op.cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • herbatniki lub biszkopty do wyłożenia tortownicy
  • puszka ananasów
  • 1 galaretka ananasowa

Wykonanie:

Tortownicę (moja 23cm) wykładamy biszkoptami. Z  mleka, kaszy manny i cukru waniliowego  gotujemy gęstą masę, mieszając aby się nam nie przypaliła. Kiedy kaszka zgęstnieje odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Kasię (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie była twarda) ukręcamy mikserem z żółtkami i  cukrem pudrem. Kiedy masa jest już dokładnie rozkręcona dodajemy do niej po 2 łyżki wystudzonej kaszki ciągle ubijając. Kiedy już mamy gotową masę kaszkową dzielimy ją na 2 części - do jednej dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Na biszkoptowy spód wykładamy najpierw ciemną kaszkę, na to jasną. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy 1 galaretkę ananasową w 3/4 szkl. wody. Studzimy. Ananasy kroimy na kawałki, blendujemy. Do zmiksowanych ananasów dodajemy wystudzoną galaretkę. Mus ananasowy wylewamy na warstwę jasnej kaszki. Chłodzimy w lodówce min 3h.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF