Szukaj na blogu

poniedziałek, 24 lutego 2014

ROGALIKI ŚNIADANIOWE

Przepisy z niektórych blogów są po prostu niezawodne :) 
Można korzystać z nich "z zamkniętymi oczami" mając gwarancję, że efekt końcowy będzie taki, jak obiecuje autor przepisu. 
I tak właśnie jest z przepisami Joasi z KULINARNE SZALEŃSTWA MARGARYTKI. Dziś po raz kolejny skorzystałam z jej przepisu. 
Tym razem zachęciły mnie pięknie i apetycznie wyglądające maślane rogaliki (oryginalny przepis TUTAJ).
 No i całkowity sukces kulinarny! 
Rogaliki wyszły re-we-la-cyjnie! Co prawda rogale Joasi mają piękniejszy splot i pokazowo zrobioną "falbankę", ale moim tez nic zarzucić nie można. Pięknie wyrosły, a do tego cudownie smakują.
 Są leciuteńkie, puszyste, odrobinę słodkie ... wybornie smakują ze świeżym masłem albo z powidłami śliwkowymi. 
Dawno nic tak mnie nie ujęło za serce ... i żołądek :)) 
Dziękuję Joasiu za przepis :)
A wszystkich zachęcam do zrobienia.




Składniki: (u mnie wyszło 10sztuk)
  • 500g mąki luksusowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 65 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 170ml ciepłego mleka
  • 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1  jajko
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
 
Ponadto do posmarowania na wierzchu:
rozkłócone jajko
mak albo sezam do posypania
 
Wykonanie:
 
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę jogurtu, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przeważnie wystarcza 15-20minut)
Mąkę przesiać dodać sól, cukier, rozkłócone jajko,wyrośnięty rozczyn z drożdży, stopione i wystudzone masło oraz ciepłe mleko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli podczas wyrabiania okaże się, że ciasto jest zbyt suche można dolać do niego jeszcze 20ml ciepłego mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok 1h). Ja zazwyczaj wykorzystuję do tego celu lekko nagrzany wcześniej piekarnik. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przekładamy je na stolnicę (stół) i dzielimy na równe części z każdej z nich formując kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny prostokąt i zwijamy krótszy bok do siebie, lekko naciągając przy tym ciasto.  Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać rogale znajdziemy TUTAJ. Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod spodem. Tak uformowane rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem albo sezamem. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 50 minut.
 
 
 Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp, 180 stopni i pieczemy rogale do zrumienienia czyli ok 20 minut.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF