Szukaj na blogu

środa, 1 stycznia 2014

PULPETY Z KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM

Dla niektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają  je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. 
Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :)




Składniki:
  • ok. 600g drobiowego mięsa mielonego 
  • 1 całe jajko
  • 1 namoczona w zimnej wodzie  kajzerka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1  cebula 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Na sos: 
  • ok 1l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 płaskie łyżki mąki 
  • 3 - 4 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki ukwaszonej śmietany
  • sól do smaku

Wykonanie

W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 20 minut.  W tym czasie robimy pulpety.
 Do mielonego  mięsa dajemy wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy . Wilgotną dłonią formujemy  mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywka z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietankę (wcześniej zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec przekładamy pulpety do sosu. Ja z reguły kroję ugotowaną marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i również wrzucam z powrotem do sosu :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF