Szukaj na blogu

niedziela, 11 sierpnia 2013

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Bardzo prosta i  pyszna jest surówka z białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej, młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Wtedy robię z niej surówkę koperkową, serwując ją jedynie z młodym koperkiem i przyprawami. Później, kiedy kapusta nie jest już taka smaczna, wzbogacam surówkę o słodką marchewkę i ostrego pora.


Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty 
  • 2 marchewki
  • 2 małe młode cebulki lub 1 młody por
  • koperek
  • olej
  • łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier



Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy samą.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF