Szukaj na blogu

środa, 26 czerwca 2013

MAGDALENKI



Magdalenki to  małe francuskie biszkoptowe ciasteczka o charakterystycznym  kształcie muszelki, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc w Polsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować.




Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0.5 szklanki cukru,
  • 0.5 szklanka oleju,
  • 2 całe jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • kilka kropel cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się  do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale ja najbardziej lubię je bez żadnych dodatków.


i wersja z "białym puchem" dla większych łasuchów



GALARETKA Z TRUSKAWKAMI CZYLI NAJPROSTRZY DESER ŚWIATA

Deser, który zawsze się udaje, bo .... nie sposób nie umieć zrobić galaretki wg przepisu na opakowaniu i zalać nią pokrojonych truskawek :) 
Do zrobienia więc tego deseru, nie potrzeba ani dużo czasu, ani wielkich umiejętności a efekt zadowoli najbardziej wybrednych :)
Bo kto nie lubi galaretki z truskawkami??? :-)
Ze względu na prostotę deseru nie podaję składników - bo widać je na załączonym zdjęciu :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF