Szukaj na blogu

czwartek, 9 maja 2013

KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI

Ilekroć jem tę pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią ❤
Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas...
"Kwasówka" to potrawa tradycyjna  znana już od kilkuset lat! Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd jej charakterystyczny kwaskowaty smak. Nie jest znana we wszystkich regionach Polski ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona.  W innych rejonach Polski  zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup 😊
Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z  ziemniakami pokrojonymi w kostkę, gotowanymi razem z włoszczyzną albo z makaronem. Pysznie smakuje ugotowana na rosole po gotowanych golionkach. 


Składniki:
  • włoszczyzna 
  • kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasy
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • majeranek (sporo)
  • sok z kiszonej kapusty - ok szklanki, ale ilość uzależniona jest od tego, jak kwaśną zupę lubimy
  • sól 
  • pieprz 
  • łyżka mąki do zagęszczenia 
  • śmietana 18%


Wykonanie:


Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF