Szukaj na blogu

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

MARCHEWKA NA CIEPŁO. ZASMAŻANA

Marchewka na ciepło to szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Potrzebujemy:
  • 5 marchewek
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól
  • cukier (do smaku)
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżeczka mąki

Wykonanie:

Marchewke gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu, wyjmujemy ją z garnka, studzimy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy z powrotem do garnka. W małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić do niej groszek i będziemy mieli marchewkę z groszkiem, jednak u mnie bardziej preferowana jest sama marchewka.



CHRUPIĄCY PSTRĄG Z PATELNI

 Czy jest ktoś, kto nie lubi pstrągów? 😍 Jeśli jest - to nie wie co traci 😉
Uwielbiam go za jego chrupiącą skórkę i delikatny, wręcz jedwabisty środek.
Pewnie każdy ma swój sposób na jego przyrządzenie. My lubimy kiedy jest smażony na patelni (lub na grillu), ma chrupiącą, lekko przysmażoną skórkę, a jego środek nafaszerowany jest drobno posiekaną cebulką wymieszają z koperkiem i przyprawami ....
Niebo w gębie! 
 
Składniki: (na 2 osoby)
  • 2 pstrągi
  • ząbek czosnku
  • klarowane masło do smażenia, 
  • koperek
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy lub cytrynowy
  • cytryna
  • plasterek masła

Przygotowanie:

Pstrągi należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zarówno z wierzchu, jak i w środku posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Czosnek, koperek, majeranek, cebulę drobno posiekać i wymieszać. Tą smakowitą mieszanką należy wypełnić pstrągi i wstawić je do lodówki najlepiej na całą dobę, a przynajmniej na 2 h.
Przed przystąpieniem do smażenia pstrągów, wkładamy do nich także kawałeczki masła. Następnie rozpuszczamy sklarowane masło na patelni i smażymy na małym ogniu ok 5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości naszej ryby). 



Od razu podawać na stół, bo ryba szybko stygnie. Jeśli nie możemy serwować dania od razu, to trzeba nagrzać piekarnik do temp. ok 100 C i wstawić rybę, by nie traciła temperatury.
Nie panieruję pstrąga ani w mące, ani w bułce tartej... to ryba tak delikatna, że wszelaka panierka po prostu mi przeszkadza 😎


Piechotą do lata...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF